Napjainkban és a magas fokú iparosodás mellett nehéz, de nem lehetetlen a szervezetet ellátni az összes megfelelő összetevővel. Ezért egyre többen fordulnak az étrend-kiegészítőkhöz. Mielőtt azonban étrend-kiegészítőt választanánk, tegyük fel magunknak az első kérdést: Valóban szükségünk van-e a táplálékkiegészítőre? Hogyan válasszunk étrend-kiegészítőket?
Hogyan válasszunk étrend-kiegészítőket?
Érdemes odafigyelni arra, hogy az adott cég végez-e belső minőségellenőrzést az általa szállított étrend-kiegészítőkön. Az összetevők elolvasásakor érdemes figyelni a hatóanyag kémiai formájára is. Nem minden kémiai forma hasonlóan hatékony; például a magnézium legemészthetőbb formája a magnézium-citrát, de egyes gyártók más formákat javasolnak. Ha nem biztos abban, hogy egy étrend-kiegészítő melyik kémiai formája a leghatékonyabb, célszerű megkérdezni a gyógyszerészt, dietetikust vagy orvost. A táplálékkiegészítők kiválasztásakor érdemes odafigyelni a bennük lévő anyagok szabványosítására, ami különösen fontos a növényi eredetű kiegészítők esetében.
Növényi eredetű étrend-kiegészítő
A növényi eredetű készítményeket külön kell vizsgálni, mert a szintetikus készítményekhez képest eltérő és rendkívüli összetettségű elemek befolyásolhatják a hatékonyságukat. Az ilyen típusú étrend-kiegészítők esetében fontos, hogy milyen típusú növényi készítményt használnak, és hogy az egész gyógynövény, a gyógynövény egy része vagy esetleg kivonat vagy olaj.
Betegtájékoztató és csomagolás
A táplálékkiegészítő minőségét a felhasznált csomagolás minősége is befolyásolja. A sötét üvegek jobban védik a hatóanyagokat, különösen folyékony formában, mint a műanyag palackok. Nem arról van szó, hogy a műanyag nem védi a készítményt, de a vastagságuknak meg kell egyeznie, amit sajnos szabad szemmel nem lehet ellenőrizni, és a gyártó biztosítékaiban kell bíznunk.
Azonos összetételű készítmények összehasonlításakor nem számít, hogy melyik formát választjuk. Ekkor kiválaszthatjuk azt, amelyik a legmegfelelőbb számunkra a kiegészítésre. Ne feledje azonban, hogy az a folyadék/por, amelyik a legkevesebb összetevőt tartalmazza.
Minőségi tanúsítványok
Jelenleg nincs nemzeti vagy nemzetközi minőségi tanúsítvány a táplálékkiegészítőkre, ezért minden minőségi tanúsítványt kis mértékben adnak ki. Kereshetjük őket, de nem szabad, hogy meghatározó tényező legyen abban, hogy megvásároljunk-e egy terméket vagy sem. A gyártóval nem kapcsolatban álló kémiai laboratóriumok által kiadott tanúsítványokat különösen érdemes figyelembe venni.