Olyan korban élünk, amikor egyre nehezebb egészséges, szennyezetlen és egészséges élelmiszert találni. Ennek eredményeképpen sokan vitaminokat és ásványi anyagokat szednek étrend-kiegészítők formájában. A megfelelő termék kiválasztásakor nagyon fontosnak kell lennie, hogy értékeljük azt az összetétel tekintetében Sajnos a különböző adalékanyagok szabványosak a kiegészítőkben, ezért a címkék elolvasása nagyon fontos.
Olvassa el az összetevőket
Kevesen olvassák el a csomagolást és az egyéb összetevők listáját. Néha a betűk túl kicsik, néha a gyártók megpróbálják elrejteni a fontos információkat, és az összetevőket váratlan helyekre helyezik, és néha az összetevők nevei rejtélyesen hangzanak. Általában azonban nem várjuk el, hogy veszélyes anyagokat tartalmazzanak azok a táplálékkiegészítők, amelyek várhatóan az egészség javára szolgálnak és támogatják a szervezetet.
Az adalékanyagokat a táplálékkiegészítők gyártása során meghatározott célból használják fel Vannak azonban olyan kiegészítők, amelyek teljesen feleslegesek Nem okoznak további előnyöket, inkább töltőanyagként működnek, növelik a tömeget vagy „szépítik” a terméket. Nagyon gyakran édesítőszereket is használnak, ami kedvezőtlen a cukorbetegséggel vagy más anyagcsere-betegségekkel küzdő emberek számára.
Az étrend-kiegészítőkben található adalékanyagok
Glute
Növényi gluténfehérjék keveréke Hatása a kiegészítőkben az egyes összetevők megkötése. A glutén egészséges emberek számára ártalmatlan, de ha cöliákiában szenved, akkor már kis mennyiség is károsíthatja a bélcsatornát. A glutén étrend-kiegészítőkben való felhasználásától azért tanácsolják, mert nem jól tolerálható, és a kötőhatásán kívül más haszna nincs. Könnyen helyettesíthető más, ugyanolyan hatású összetevőkkel.
Szacharóz (maltodextrin, keményítő
Természetes eredetű anyag, de kedvezőtlen a cukorbetegek és a SIBO-ban szenvedők számára, puffadást is okozhat. Használata kizárólag a termék ízének javítására szolgál. Egészséges embereknél nem okoz semmilyen káros tünetet.
Laktóz
A tejtermékekben természetesen előforduló tejcukor. A gluténhez hasonlóan emésztési zavarokat és hasmenést okozhat az intoleráns embereknél. A laktózt egyre kevésbé használják a táplálékkiegészítőkben, de a kisebb cégek még mindig használják, mert olcsó.
Egyéb adalékanyagok közé tartoznak a színezékek, magnézium-sztearát, xantán gumi, difoszfátok és egyéb összetevők.